Joka tahtoo hywin terwesnä pysyä, ja kauwwan eleä pitkä ijällisexi, se eläkään kohtuullisesti juomasa ruasa, rakkauden harjoituxesa, kylwysä eli saunankäymisesä, suonen lyönnisä, nukkumisesä, työsä, murheesa ja muisa asian-haaroisa. Tuntemattoman tekijän painatteessa todetaan lopuksi, että pitkäikäisyyden merkkejä ovat mm. hoikka watta, lihasuoniset reidet ja sääret karheilla karwoilla, iso pää; tiwis ja luja iho ja nahka; enemmän lihaa, kuin lihawuutta. (Konsti Elää Kauwwan eli tarpeellisia ja hyödyllisiä neuvoja ja Ojjennus-nuoria Terweyden warjelemisexi ja saada elää isohon ikähän, Vaasa 1786)
Tämä ja moni muu uusi teksti ovat nyt ensimmäistä kertaa avoimesti verkossa kaikkien opiskeltavina. Vanhan kirjasuomen verkkoaineisto Virtuaalinen vanha kirjasuomi on täydentynyt 1700-luvun tekstien osalta. Jo muutamia vuosia sivuston avulla on voinut tutustua mm. Agricolan teksteihin 1500-luvulta sekä 1600-luvun tekstilajeihin. Nyt on saatu mukaan kokonainen uusi vuosisata: 1700-luku. Sivustolla on myös laaja 1500- ja 1600-lukujen kielioppiosio ja sen täydennyksenä 1700-luvun kielenkehitystä kuvaava artikkelikooste. Tietojaan ja taitojaan voi testata harjoitusten avulla: aihealueittain jaoteltuja harjoituksia on jo yli 60.
Virtuaalinen vanha kirjasuomi — Vvks — on kaikille avoin, maksuton oppimateriaali, jonka avulla voi osallistua kirjoitetun kielemme kiehtoviin vaiheisiin. Aiheesta innostunut voi omin päin kehittyä vaikkapa vanhan suomen ammattilaiseksi. Sivustolla on runsas valikoima kiintoisia tekstinäytteitä kolmelta vuosisadalta. Tekstejä on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan runsaat 60. 1700-luku toi luettaviksi sananlaskut, arvoitukset ja sadut, almanakat yleishyödyllisine artikkeleineen sekä ensimmäisen sanomalehden. Pari näytettä Tietosanomien Italiaa koskevasta uutisoinnista helmi-lokakuulta 1776:
Neapelissa on wijmeis Joulun edellä, se siellä olewa tultalennättäwä Wuori Wesuvius, jällen tawallisesti ruwennut ruiskamaan ja heittämään ulos ilmei walkiaa. Ruomista jutellan, että Paawi on kiwulloinen, ja että hänen jalkansa owat ajettumallansa. Paawi Ruomisa sanotan wihawan kaikenlaista ylönpaltisutta ja wähentäwän omaa tawallista suurta ja herkullista ruokansa laitosta; ja antawan sen siaan rahaa uusiin rakennuxiin ja wanhain parannuxiin.
Sivuston tekstivalikoima löytyy ylävalikon TEKSTIT-osion alta kronologisessa järjestyksessä. Lukija pääsee hiirtä napsauttamalla katsomaan selityksiä oudoille sanoille ja rakenteille. Selityksissä on yksittäisten sanojen nykykieliset vastineet, ajan kulttuuriin liittyviä selostuksia sekä kieliopin kummallisuuksista suora linkki kyseistä asiaa käsittelevälle sivulle. Jos haluat etukäteistietoa jonkin vuosisadan teksteistä, klikkaa ylävalikon osiota Katsaus vanhaan kirjallisuuteen ja avaa vasemmalta kyseinen vuosisata. Silmäile tekstiä ja katso linkkien takaiset kuvat ja tekstiviitteet. Katsaus on lukijan reittiopas, joka tarjoaa suorat linkit kutakin vuosisataa edustaviin teksteihin. Klikkaile ja mieti, mihin teksteihin haluat tutustua. Hyvää matkaa vanhaan kirjasuomeen!
Virtuaalinen vanha kirjasuomi perustuu Pirkko Forsman Svenssonin parinkymmenen vuoden takaisiin vanhan kirjasuomen oppikirjoihin sekä hänen myöhempiin tutkimuksiinsa. Saadun palautteen perusteella sivusto on tullut tarpeeseen: se on helppokäyttöinen ja suo mahdollisuuden omaehtoiseen opiskeluun. Sivustoa käyttävät suomen kielen opiskelijat ja harrastajat eri puolilla maailmaa.
Sivusto on toteutettu eri rahoittajilta saadun tuen turvin, suurimpana sponsorina Koneen Säätiö. Sivustoon lisätään vielä joitakin 1700-luvun tekstejä selityksineen, harjoituksia sekä autenttista kuvamateriaalia. Toivomme lukijoilta palautetta sivuston puutteista, esim. toimimattomista linkeistä.
Lisätietoja:
FT, dos. Pirkko Forsman Svensson (pirkko.forsman-svensson@helsinki.fi /
pfs1940@gmail.com)
(puh. 050-599 1809)
Sini Alm (sini.alm@helsinki.fi)
Sakari Vaelma (sakari@vaelma.fi)